Традициите в сватбения ден

Дори и да не са суеверни, почти всички младоженци предпочитат в сватбения си ден да спазят някои традиции, които гарантират щастлив и дълъг съвместен живот.

Най-традиционните сватбени обичаи и символи са:

-  бръсненето на младоженеца, което символизира края на ергенството

- размяната на халките – символ на безкрайността - за да няма край любовта в семейството;

- целувката, смятана за официално свързване на душите на булката и младоженеца;

- ритането на менчето, в което се слагат бяло (символ на момче) и червено (символ на момиче) цвете. Според традицията, което цвете първо излезе - такъв пол ще е първото дете на младото семейство,

- запалените свещи – символ на домашното огнище;

- разчупването на питката гръб с гръб, за да се предрече кой ще взема важните решения вкъщи;

- сватбената торта – символ на надеждата за сладък, щастлив живот и плодовитост.

Има красиви и много емоционални традиции, които съпътстват почти всяка сватба, като захранването от свекървата с питка, сол и мед, с пожелание с лекота да се преодоляват трудностите, които съпътстват всеки брак.

Много традиции с времето са отпаднали или се срещат много рядко на съвременните сватби като „сватбеното знаме“, чиито части се приготвят по отделно – в дома на младоженеца и в дома на булката - и в последствие се съединяват като символ на брачния съюз. 

Традициите се променят - живият петел, подаряван от младоженеца на кума, постепенно е изместен от печено пиле с питка.

            „Нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо и няколко монети“ е една от любимите традиции на всяка булка. Всяко от тези неща носи късмет. „Нещо старо“ напомня за връзката със семейството, „нещо ново“ – надеждата за бъдещето, „нещо назаем“ – символ на готовността на приятелите да помогнат, „нещо синьо“ – символ на скромността и вярността, а монетите трябва да се заделят/спестят за по-трудни дни.

            Ритуалите, които се спазват у нас по време на сватбеното тържество, представляват интересна смесица от типично българска традиция и силно влияние от традициите в Западна Европа и Америка. Изборът - кои да се спазят - е въпрос на личен избор, но е хубаво да се знае тяхната символика. Надявам се, че тази статия не само ви запозна с повечето съществуващи традиции, а по-скоро събуди любопитството ви да научите повече.

Тони Перец


Източници на полезната информация:

сватбени снимки:

http://toniperec.com/Gallery/Category/5

http://www.bgwedding.com/

http://www.svatbata.bg/

http://www.az-jenata.bg/

http://www.weddingburg.com/

http://www.wedding-book.net/

http://svatbamagazine.com/

Tags: сватбамладоженци