Фотоизложба "И ние можем"

Тези дни аз лично имам нужда от позитивни истории и действия, които да ми вдъхнат надежда, че няма да изгубим човешкото. Имам нужда да вярвам, че хората изначално сме добри същества. Намирам добротата за много красива и за най-ценна форма на съществуване.

Докато разхождам въображението и мислите си, разрових снимките от последните няколко години. Сетих се за една такава позитина история, в която имах възможността да участвам. Сетих се за хора, с които животът ме срещна, именно тогава. А тези хора ме усмихват и до днес. Това, което тогава направихме ЗАЕДНО, е нещо което ще остане и ще пребъде. Трябва по-често да се захващаме с такива действия, от които ще имат полза и хората след нас.

Преди 4 години бях поканена да участвам в един социален проект, по който работих с пълна отдаденост и любов. Не ме е пускал емоционално и до днес. Безспорно това беше най-трудната и отговорна задача, с която съм се захващала в професионален план.

Основната идея беше да покажем, че хора с интелектуални затруднения и дефицити имат умения и могат да бъдат полезни – на себе си и на обществото, ако им се даде възможност.

Една фотоизложба, чиито снимки са мое дело, съпътстваха Националната кампания "И ние можем", с подкрепата на фондация Lumos и групата „Родители в действие“. Снимките, които направихме, показват младежи с интелектуални затруднения, част от които са вече в трудоспособна възраст.

Всички те се надяват да бъдат оценени в живота. Надяват се да получат възможност за изява и работа. С тези снимки искаме да покажем на обществото, че тези пораснали деца могат да бъдат полезни с труда и талантите си. „И ние можем“ е призив към работодатели за наемане на хора с увреждания.

С тези снимки искаме да вдъхнем надежда на младежите и кураж на техните родители, че те могат да имат по-спокоен, по-сигурен и по-пълноценен живот.

Аз вярвам, че когато човек е подкрепян, е способен на всичко! Задача на обществото, на всички нас, е да създаваме позитивна среда за тези хора, да приемаме, помагаме и вярваме, че И ТЕ МОГАТ!

Изложбата обикаля света и се радва на огромно обществено внимание.

А днес повече от всякога имаме нужда от отговорно общество, съвместни действия, заедност, единомислие, доброволци, благотворителност и надежда, че доброто ще пребъде!

Снимки: Влади Ладев

Декември 2016