Лисабон

Столицата на слънчева Португалия е любима туристическа дестинация. Лисабон е точката, в която устието на река Тежу целува необятния Атлантически океан. Лисабон е най-западната европейска столица, която преживява опустишително земетресение. То се случва на 1 ноември 1755 г. и е последвано от цунами и пожар. В резултат на всичко това 85% от сградите са унищожени, а 1/3 от жителите му загиват. Градът е възстановен само за няколко години. Това показва силата на духа на хората, живеещи там.

Градът е пълен със забележителности. В центъра на Лисабон има широки, оградени с дървета площади, красиви сгради, тротоари с мозайка и улични кафенета. Старият град пък е осеян със стръмни улички и уютни барове, които предполагат много безпаметни нощи.

Трите дни, които аз имах, бяха недостатъчни, за да му се насладя и разгледам обстойно. Основно препускахме, за открием перфекното място за снимки на залез. А всъщност се оказа, че лошо място в Лисабон изобщо няма. Известен е и като градът на седемте хълма, заради тепетата, върху които е разположен. Лисабон е изобилие от вкусна храна, хубаво вино, разнообразни приключения, исторически забележителности, ретро трамваи и невероятни места за съзерцание. А „пащел ди ната“ е най-изкусителния десерт, който някога съм опитвала. За мен това е вкусът на Португалия.

Miradouro das Portas do Sol - "вратите на слънцето" Наблюдателна площадка в стария квартал на Лисабон:

Символът на града - кулата Белем.

Мостът "25-ти април" свързва Лисабон с областта Алмада.

"Паметникът на откритията", посветен на португалците, имали участие във Великите географски открития

Манастирът Жеронимуш в Белем