Барселона - пиршество за всички сетива

Барселона е най-слънчевото място, на което съм била. Известна най-вече с несравнимото архитектурно наследство, завещано й от забележителният Антонио Гауди. Прочута е, разбира се, и с един от най-силните отбори от футболни клубове в Испания. Тук е пълно с футболни запалянковци и символи, което прави градът още по-примамлив и запомнящ се за туристите.

Градът е забележителен с емоциалния дух, футболната страст и кипящия живот в него. За мен това е град-музей, богато наситен на забележителности.

Уникалната Саграда Фамилия – прецедент в постиженията на архитектурата. Катедралата, привличаща туристи от цял свят, пресъздава сцени от раждането, живота и смъртта на Христос.

Тя е символ на града и впечатляваща колаборация между архитекти, обединени от идеята този феномен да бъде завършен през 2026г., когато аз отново ще посетя Барселона. :)

Паркът Гюел, отново проектиран от Гауди, е разходка в приказен град на чудесата. Сред невъобразимите пъстри къщи (в които наистина е живял Гауди), облицовани от малки, цветни плочки, имах усещането, че заека, гонен от Алиса ще прибяга покрай мен всеки момент. Или че съм влязла в приказката за Хензел и Гретел, и мечтата ми да видя тази къща от лакомства на баба Яга се сбъдва. Всички тези чудеса са сред огромни палми и зелени папагали.

Къщите-музеи на Гауди са впечатляващи и разнолики, но има обединяващо ядро между тях. Това е безграничното въображение на техния създател.

Най-популярната улица Ла Рамбла води посетителите на града от центъра към статуята на Христофор Колумб. Приятна пешеходна зона, в която може да изгубите няколко часа и доста евра J сред сергии от сувенири и ръчно правени бижута.

Пеещите фонтани, разположени на хълма Монтжуик са забележителност, на която може да се насладите и денем, и нощем, когато са още по-впечатляващи.

Барселонетата, бившият рибарски квартал, е тяхната крайбрежна алея пълна с атракции, ресторанти, барове, всякакви забавления и прекрасен плаж. Мястото за нощен живот.

Зоопаркът в Барселона е едно от любимите ми места по света. Неизпускаемо, невероятно забавление за малки и пораснали деца. Животните тук живеят в огромни, зелени пространства, без решетки. Изглежда ми райско място. Дано и животните се чувстват така.

Паркът на Цитаделата, също любимо място за мен, е забележителен с каскадата, представляваща триумфална арка с водопад, фонтани, красиви статуи на богове и животни.

Връх Тибидабо – удивително място с увеселителен парк, невероятна църква и статуята на Исус, която често бива сравнявана със статуята на Христос в Рио де Жанейро.

Мечтата за всеки футболен фен – Ноу Камп съм го оставила за следващото посещение.

Барселона е мястото, на което може да се удавиш доброволно в сангрия. Мястото, където не можеш да преядеш, защото винаги намираш още малко място в стомаха си. Паелята, гаспачото и чуросите са не просто препоръчителни, те са задължителни.

Ако по случайност сте букнали по-дълъг престой и успете да обиколите повечето забележителности в града, непременно посетете вълшебната планина и свещено място за Испания – Монсерат.

В подножието на Пиринеите на час и половина разстояние от Барселона се намира Фигерас. Градът, в който се е родил Салвадор Дали. Там сега има музей и театър, който носи името на Дали.

Жирона, също на около час път разстояние от Барселона е живописен, шарен средиземноморски град, който ви съветвам да не подминавате.

Барселона е необятно пиршество за всички сетива.

Барселонетата

Интересни находки по пазарите

Статуята на Христофор Колумб

Паркът на Цитаделата

Музеят на Салвадор Дали във Фигерас

Пеещите фонтани

Къща Батло (къщата на костите). Дизайнът на къщата е на Гауди.

 От 2005 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Жирона

Монсерат

Парк Гюел

Саграда Фамилия

Зоологическа градина

Тибидабо